Wednesday, March 7, 2012

Bijak tapi kurang pandai!

Bagaimana tu? bijak tapi kurang pandai.

Itulah namanya manusia yang tinggi dengan ilmu tentang sesuatu bidang yang khas/kursus tapi kurang bijak dalam mengendalikan hal yang mudah.

Manusia jenis ini selalunya merasakan diri mereka hebat dan apa yang mereka lakukan itu betul. Tapi malangnya, tidak semua perkara yang mereka lakukan itu betul.

Tanpa mereka sedari kadang-kadang tindakan mereka itu membunuh diri sendiri.

Bagaimana ia nya "membunuh diri sendiri"?

cotohnya seperti berikut.

Anda merupakan seorang jurutera dan mempunyai pengetahuan yang luas tentang perkara tersebut dan dalam masa yang sama anda lakukan juga pekerjaan lain seperti menangkap ikan. Pada suatu hari anda memberitahu rakan anda rahsia untuk memperolehi ikan dengan banyak sedangkan anda tahu itu sebenarnya rahsia yang orang lain tidak boleh ketahui. Tapi disebabkan anda terlalu "happy" anda memberitahu kepada semua orang tentang hal tersebut dan akhirnya bila semua orang tahu cara anda maka hasil tangkapan/jualan anda kurang kerana rakan-rakan anda juga menjual ikan yang pelbagai seperti anda sebelum ini.

Anda faham maksud kisah di atas?

Itulah namanya Bijak tapi kurang pandai.

Semoga kisah ini menjadi pengajaran kepada kita semua agar tidak ada yang senang-senang mengambil idea atau resepi kejayaan kita.

No comments:

Post a Comment